Ольгинська селищна військово-цивільна адміністрація

Донецька область, Волноваський район

Про оприлюднення заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

Дата: 27.10.2023 10:50
Кількість переглядів: 70

Ольгинська селищна військово-цивільна адміністрація Волноваського району Донецької області повідомляє про оприлюднення заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки далі – (Заява) документу державного планування «Програма економічного і соціального розвитку Ольгинської селищної територіальної громади на 2024 рік» (далі - ДДП).

Орган, що прийматиме рішення про затвердження ДДП -  Ольгинська селищна військово-цивільна адміністрація.

Дата початку процедури громадського обговорення  27.10.2023 року.  Термін процедури громадського обговорення – 10 днів від дати початку,  тобто з 27.10.2023  по 05.11.2023 року.

Процедура громадських обговорень відбувається шляхом надання письмових пропозицій.

Орган, від якого можна отримати інформацію про проект  документу державного планування та екологічну інформацію, у тому числі пов’язану зі здоров’ям населення, що стосується документа державного планування  - Ольгинська селищна ВЦА.

Із Заявою можливо ознайомитися на офіційному вебсайті Ольгинської селищної ВЦА - https://olginska-miskrada.gov.ua у розділі «Новини».
          Орган, до якого подаються зауваження – Ольгинська селищна ВЦА: https://olginska-miskrada.gov.ua
          Строки подання зауважень і пропозицій – 10 днів з дати оприлюднення, тобто з
 27.10.2023 р. по 05.11.2023 року.

Місцезнаходження наявної екологічної інформації, у тому числі пов’язаної зі здоров’ям населення, що стосується документа державного планування – Департамент екології та природних ресурсів Донецької ОДА та Ольгинська селищна ВЦА.

Необхідність проведення транскордонних консультацій відсутня.

 

Замовник:

Ольгинська селищна територіальна громада

 

  1. Назва документа державного планування:

Програма економічного і соціального розвитку Ольгинської селищної територіальної громади Волноваського району Донецької області на 2024 рік

 

  1. Основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування

Програма економічного і соціального розвитку Ольгинської селищної територіальної громади на 2024 рік (далі - Програма) є документом державного планування місцевого рівня, яким визначаються пріоритетні напрями економічного і соціального розвитку, забезпечення стандартів життя населення та загальної доступності публічних послуг. Стратегічна екологічна оцінка Програми дає можливість зосередитися на всебічному аналізі можливого впливу планованої діяльності на довкілля та використовувати результати цього аналізу для запобігання або пом’якшення екологічних наслідків в процесі стратегічного планування. Головною метою Програми є  реалізація  заходів, спрямованих на забезпечення захисту життя, прав та добробуту населення, підтримка ініціативи малого та середнього бізнесу, зменшення негативних наслідків в економіці громади. Програма розробляється з урахуванням завдань та положень інших документів державного планування, а саме: Державної стратегії регіонального розвитку України на 2021-2027 роки, Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року; Цілями сталого розвитку, інших законодавчих та нормативно-правових актів та поточної ситуації в Ольгинській селищній територіальній громаді, пов’язаної з військовою агресією Російської Федерації та введенням в Україні правового режиму воєнного стану.

 

 

  1. Якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щ6одо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів)

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планової діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті 3. Така планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Напрямки діяльності Програми реалізуються через планування та здійснення конкретних заходів. Серед цих заходів можуть бути заходи, які відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», підлягатимуть оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Для таких заходів має бути здійснена процедура оцінки впливу на довкілля. Детальний перелік заходів буде визначено із врахуванням громадських обговорень, консультацій з органами державної влади та за результатами громадського обговорення звіту про СЕО Програми.

 

  1. Інформація про ймовірні наслідки: а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення; б) для територій з природоохоронним статусом; в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення: Виконання стратегічної екологічної оцінки передбачає аналіз та оцінку ймовірних наслідків та ризиків реалізації заходів прийнятих у Програмі на окремі компоненти довкілля (ґрунти, поверхневі та підземні водні ресурси, атмосферне повітря, рослинний та тваринний світ), соціально-економічні умови розвитку території, а також на здоров’я населення. В результаті реалізації заходів Програми по усуненню недоліків багатоквартирних будинків та адміністративних будівель к капітальному ремонту ймовірний вплив на довкілля не повинен перевищувати нормативно допустимих рівнів. Це має бути забезпечено застосуванням сучасних технічних рішень, дотримання норм законодавства, проходженням процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), та/або інших інструментів публічного обговорення планованої діяльності.

б) для територій з природоохоронним статусом: Ймовірні наслідки від об’єктів інфраструктури, що пропонуються відповідно реалізації Програми, на території з природоохоронним статусом відсутні.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення: Зважаючи на географічне положення території  Ольгинської територіальної громади, транскордонні наслідки реалізації завдань Програми для довкілля, у тому числі здоров’я населення, не очікуються.

 

  1. Виправдані  альтернативи, які  необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено

Зважаючи комплексність рішень, що обумовлюється необхідністю виконання стратегічних цілей Програми, призначених для різних видів соціальної, рекреаційної та комунікаційної діяльності, здійснюється розгляд виправданих альтернатив планованих рішень. Загальною альтернативою є гіпотетичний (нульовий) сценарій, при якому дана Програма не затверджується.

 

  1. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

Для проведення стратегічної екологічної оцінки необхідно використовувати наявну інформацію, зокрема доповіді про стан довкілля; статистичну інформацію; дані моніторингу стану довкілля; експертні оцінки; іншу доступну інформацію. Під час проведення стратегічної екологічної оцінки необхідно застосовувати аналітичні методи, аналіз тенденцій, матриці наслідків, експертний аналіз та, в разі необхідності, інші методи, а також методи участі громадськості, такі як інформування, консультування, обговорення тощо.

 

  1. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглядати заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків на довкілля, визначені законодавством та нормативно-правовими актами по кожній цілі Програми.

 

  1. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Звіт про СЕО складається відповідно до статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування. Зміст стратегічної екологічної оцінки визначається переліком основних екологічних проблем наявних на території  територіальної громади.

 

  1. Орган, до якого подаються зауваження та пропозиції та строки їх подання

Ольгинська селищна військово-цивільна адміністрація Волноваського району Донецької області, смт. Ольгинка Донецької області, вул. Маяковського, 32б, e-mail: olginska.vca@dn.gov.ua, тел. +380662100396

 

  1. Повідомлення про оприлюднення Заяви про визначення обсягу СЕО:

Оприлюднення на офіційному веб-сайті Ольгинської селищної військово-цивільної адміністрації від 27.10.2023 Замовник/Уповноважена особа замовника:

Ольгинська селищна військово-цивільна адміністрація / ЄФІМЕНКО АРТЕМ СЕРГІЙОВИЧ

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь