Ольгинська селищна військово-цивільна адміністрація

Донецька область, Волноваський район

Дмитро Олександрович Чернявський  #НебеснаСотня #РеволюціяГідності #ЦеПроСвободу #Бути_гідним

Дата: 18.02.2023 22:59
Кількість переглядів: 107

Дмитро Олександрович Чернявський народився 5 березня 1992 року на Донеччині у селищі Артемівське (нині Хромове, Бахмутський район). Навчався в середній школі № 18 міста Артемівська (нині Бахмут), брав участь в олімпіадах з історії та економіки. Закінчив бакалаврат економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса, а у 2013 році вступив до магістратури економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

Захоплювався подорожами Україною, часто відвідував етнофестивалі.

У жовтні 2010 року Дмитро вступив до Всеукраїнського об’єднання "Свобода". У березні 2011 року очолив пресслужбу Донецького міського осередку партії, а за два роки –  обласного.

Участь у Революції Гідності. Із початком Євромайдану Дмитро Чернявський долучився до протестних акцій у Донецьку, кілька разів відвідував київський та львівський Майдани. Приходив на Антимайдан у столичному Маріїнському парку, щоб пояснити його учасникам, заради чого люди вийшли на протести проти дій тодішньої влади. 

13 березня 2014 року на центральній площі Леніна у Донецьку відбулася акція "За єдину Україну", учасники якої виступили за збереження цілісності країни. Після завершення мітингу активісти самооборони донецького Майдану, серед яких був і Дмитро Чернявський, мали забезпечити прикриття для відходу мирних демонстрантів. У цей час натовп проросійськи налаштованих молодиків оточив захисників мітингу. Під час рукопашної бійки Дмитро Чернявський отримав ножове поранення у живіт, яке виявилося смертельним.

Дмитрові Чернявському було 22 роки.

Пошанування. Дмитра Чернявського поховали у Донецьку. За громадянську мужність, патріотизм, героїчне обстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Указом Президента України № 94/2015 від 20 лютого 2015 року Дмитрові Чернявському було присвоєно звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно). Почесний патріарх УПЦ Філарет 4 липня 2015 року нагородив його медаллю "За жертовність і любов до України", а верховний архиєпископ Києво-Галицький УГКЦ Святослав 8 травня 2016 року відзначив почесною грамотою (посмертно). Ім’я та портрет Героя викарбувано на тимчасовому меморіалі Героїв Небесної Сотні у Києві, а також на Меморіалі Героїв Небесної Сотні у Львові. 7 травня 2015 року у бахмутській школі №18, в якій навчався Дмитро, відкрили меморіальну дошку на його честь. 15 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України заснував для студентів та курсантів закладів вищої освіти державної форми власності стипендію імені Дмитра Чернявського за спеціальністю "Економіка". 21 листопада 2018 року у Львові на фасаді будівлі економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, де навчався Герой, було відкрито меморіальну дошку.

За матеріалами Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

#НебеснаСотня

#РеволюціяГідності

#ЦеПроСвободу

#Бути_гідним


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь